XIV. ročník 2019/2020

Ohlédnutí za 14. ročníkem

Na letošní mimořádný ročník literární soutěže budou nejspíš jednou vzpomínat nejen ti, kteří si letos odnášejí cenu pro vítěze, ale také jejich rodiče, učitelé a také organizátoři. „Sítě“ letos propojily třeba jihočeské Prachatice s Jablunkovem, Břeclaví, Plzní, Šumperkem, Karvinou, Prahou, Třebíčí… Ze všech krajů České republiky, kromě Ústeckého a Karlovarského, se přihlásilo 210 soutěžících a podmínkám vyhovělo 206 soutěžních prací. Porota v čele s redaktorkou Českého rozhlasu Olgou Jeřábkovou tedy letos hodnotila celkem 138 textů v I. kategorii (11–15 let) a 68 povídek v II. kategorii (16–19 let).

Téma „Sítě“ nabídlo soutěžícím řadu možností, jak jej literárně ztvárnit – námětem se mohly stát sítě houpací, záchranné, lovecké, rodinné, sociální, virtuální… Téma také nabídlo hledání odpovědí na otázku, kdy sítě dávají pocit jistoty a kdy se stávají pastí.  Porotu zaujaly zejména nápady mladších pisatelů, u nichž ocenili rozmanitost námětů i úroveň jejich literárního zpracování. Příběh Ptačí tanečnice, se kterým Ema Veverková z Břeclavi zvítězila v I. kategorii, zachycuje jednak vnitřní svět artistky Carmen před vystoupením, ale současně na celou situaci nahlíží z perspektivy dosavadního životního příběhu hrdinky. Druhé místo získal Jakub Vacek z Ivančic za historickou povídku Síť z ostnatých drátů¸ která čtenáře přenáší na bojiště 1. světové války a sleduje osudy šesti kamarádů. Třetí místo získala Jitka Stritzlová z Hustopečí za příběh s názvem Marco, v němž citlivě ztvárnila proměnu vztahu dvou mladých lidí. Čestná uznání udělila porota Mii Bružeňákové a Kláře Klocové. První z nich propojila v textu Zachraňte mne, mé sítě dramatickou situaci, v níž se hlavní hrdinka ocitla, s paralelní realitou sociálních sítí, jejichž vlastní jazyk vytváří vtipný kontrapunkt k hlavní dějové lince. Text Kláry Klocové Jsem tvůj štít vnáší mezi pětici finalistů perspektivu pavouka bránícího svůj domov.

Zvířecí hrdina zaujal porotu také mezi soutěžními texty ve druhé kategorii a prvním místem proto ocenila povídku Elišky Mostecké ze Šumperku Smrt číhá za sklem. Let masařky, ztvárněný zpočátku s humorným nadhledem, se s blížícím se závěrem proměňuje v hororový boj o život, člověkem nepozorovatelný. Na druhé místo postoupila loňská finalistka Eliška Zářecká ze Zvěstovic. Letos do soutěže zaslala povídku Pavouček, která se odehrává v mafiánském prostředí Neapole a motiv sítě rozvíjí v několika rovinách. Třetí místo získala Karolína Kawuloková z Jablunkova za příběh Do vody chčijů žáby, s nadsázkou vyprávěné dobrodružství kamarádů Honzy a Janka, kteří se rozhodnou spáchat svůj poslední zločin ve vinicích u Dolních Věstonic. Čestné uznání získala Valentýna Lipovská, jejíž jméno se mezi finalisty objevuje již potřetí, za groteskní ztvárnění rodinných vztahů v povídce Jak ze závisti byla nenávist, z nenávisti prozřetelnost a z prozřetelnosti plot, aneb Továrna na absurditu. Čestným uznáním porota ocenila také povídku Jana Kadrnky Promítač, Dostojevskij, Sprite, jejíž vypravěč prostřednictvím svého kritického pozorování světa podává zprávu sám o sobě.

Textů, které si zaslouží pozornost, bylo letos v obou kategoriích víc, než může porota rozdělit cen, a proto ještě mimořádně uděluje v I. kategorii pochvalu Magdaleně Holubové, Vojtěchu Eiblovi a Radovanu Šťastnému a ve II. kategorii Emmě E. Conlon, Nicole K. Bajcsyové, Evě Brázdové a Filipu Mráčkovi.

Oceněné texty budou publikovány v literární příloze Sborníku Muzea Brněnska 2020, která vyjde v září a bude zaslána všem soutěžícím jako poděkování za účast v soutěži.

 

Složení poroty:
PhDr. Olga Jeřábková - předsedkyně poroty, novinářka, redaktorka a pedagožka, Český rozhlas
Mgr. Richard Skolek - spisovatel a překladatel, lektor seminářů tvůrčího psaní
Mgr. Ing. Romana Macháčková - pracuje v Moravské zemské knihovně, kde byla od dubna 2015 do března 2019 autorkou většiny výstav a koordinátorkou cyklu Oči Brna
PhDr. Tomáš Jeřábek, Ph.D. - historik a pedagog, Filozofická a Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně, Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, Gymnázium P. Křížkovského s uměleckou profilací v Brně
PaedDr. Libor Kalina – novinář a vedoucí pobočky Památníku písemnictví na Moravě, pobočky Muzea Brněnska, příspěvková organizace

 

VÝSLEDKY:

I. kategorie (11­–15 let):

1. místo – Ema Veverková: Ptačí tanečnice
2. místo – Jakub Vacek:
Síť z ostnatých drátů
3. místo – Jitka Stritzlová:
Marco
čestné uznání – Mia Bružeňáková:
Zachraňte mne, mé sítě
čestné uznání – Klára Klocová:
Jsem tvůj štít
pochvala poroty – Magdalena Holubová, Vojtěch Eibl, Radovan Šťastný

 

II. kategorie (16-19 let):

1. místo – Eliška Mostecká: Smrt číhá za sklem
2. místo – Eliška Zářecká:
Pavouček
3. místo – Karolína Kawuloková:
Do vody chčijů žáby
čestné uznání – Valentýna Lipovská:
Plot, aneb Továrna na absurditu
čestné uznání – Jan Kadrnka:
Promítač, Dostojevskij, Sprite
pochvala poroty – Emma E. Conlon, Nicole Bajcsyová, Eva Brázdová, Filip Mráček

Skrytou pamět Moravy najdete i na Facebooku.

 

created by: Trinet a.s., design Václav Houf