XV. ročník 2020/2021

Jubilejní 15. ročník literární soutěže pro mládež vyhlásil 24. září 2020 radní Jihomoravského kraje Ing. Tomáš Soukal. Nové téma Skryté paměti Moravy reaguje na aktuální společenskou situaci a nabízí mladým autorům téma Život v době korony.

Soutěž je rozdělena do dvou kategorií, na které jsou kladeny rozdílné požadavky co do formy a rozsahu soutěžní práce. V I. kategorii, pro děti ve věku 11–15 let, je letos zadáno vyprávění, mládeži ve věku 16–19 let je určena II. kategorie, v níž je požadován žánr povídky.

V odborné porotě, jmenované pro 15. ročník Radou Jihomoravského kraje, zasedne opět Olga Jeřábková, Romana Macháčková, Tomáš Jeřábek a Libor Kalina. Spisovatele Richarda Skolka vystřídá od letošního ročníku Anežka Soukupová, skandinavistka a překladatelka.

Uzávěrka soutěžních prací je 31. března 2021.

KROCENÍ LITERÁRNÍ MÚZY ONLINE

Doprovodný program soutěže, putovní semináře tvůrčího psaní Krocení literární múzy se tentokrát uskuteční pouze v on-line prostředí. Přednostně jsou semináře určeny školním skupinám, termín vždy záleží na domluvě s vyučujícím. Od poloviny ledna do poloviny března je možné přihlásit zájemce prostřednictvím e-mailové adresy pamet@muzeumbrnenska.cz, seminář je bezplatný.

Základní délka jednoho kurzu je 45 minut a téma se bude odvíjet od soutěžního tématu 15. ročníku Skryté paměti Moravy – Život v době korony. Spolu s lektorkami Muzea Brněnska si mladí tvůrci mohou vyzkoušet techniky tvůrčího psaní a pokusit se literárně ztvárnit svou osobní zkušenost s životem v nouzovém stavu nebo napsat smyšlený příběh současnými událostmi inspirovaný. Zúčastnit se mohou zájemci od 11 do 19 let, podle soutěžních kategorií.

 

Skrytou pamět Moravy najdete i na Facebooku.

created by: Trinet a.s., design Václav Houf