VIII. ročník 2013/2014

Ve snaze podnítit zájem o vlastní tradice a přispět k rozvoji schopnosti písemného vyjadřování vyhlásil Jihomoravský kraj k 28. říjnu 2013 literární soutěž pro mládež pod názvem

SKRYTÁ PAMĚŤ MORAVY

Statut soutěže

Tiskové zprávy

Skončil osmý ročník
Doznívá Okamžik štěstí ‒ nejčerstvější téma literární soutěže Skrytá paměť Moravy. Soutěžící napsali spoustu příběhů o lidech hledajících tuto hodnotu, po které touží každý člověk. Každý jej ale vidí v něčem jiném. Všech 154 textů poskytlo na štěstí široké spektrum pohledů. Často v nich hrály důležitou roli lidské vztahy. Okamžiky štěstí vynikly na pozadí smutných či dramatických událostí. Textům nechyběly ani hloubavé úvahové prvky. Všední příběhy z každodenního života stály v kontrastu k exotickým exteriérům, ve kterých se některé děje odehrávaly.
Odbornou porotu zaujal lyrický text Okamžik štěstí – déšť, který sugestivním líčením vystihuje úlevu a pookřání přírody i lidské duše po životadárné přepršce. Spíše úvahového rázu je text Poslední třísky touhy. V něm hlavní postava kritizuje honbu za štěstím a nevyslyšení vnitřního hlasu, který touží po štěstí jiného druhu, než si představuje jeho okolí. Rodinné prostředí spojuje následující dva příspěvky. O štěstí nalezeném v rodině vypráví z perspektivy děvčátka z dětského domova soutěžní příspěvek s názvem Okamžik štěstí. Složité rodinné vztahy vykresluje text Poslední podzim. Ve své zapšklosti v něm válečný invalida tyranizuje své bližní a prohlédne až na smrtelné posteli. Blízkost smrti otevírá oči také floutkovi Dandymu, který se protlouká životem plným žen, zážitků i cest; stále však před něčím prchá. Představuje ho text Dandyho prchavý okamžiky.... Zdánlivě nesourodá trojice - kočka, vnouček a starý pán - jsou hlavními postavami příběhu Horká čokoláda aneb o velkém štěstí pana Laštovičky. Vypráví o všedním odpoledni, které mohlo skončit tragicky.
Vítězné texty vyjdou v plném znění v literární příloze Sborníku Muzea Brněnska 2014 na podzim. Všem soutěžícím pak bude publikace zaslána spolu s propozicemi pro další ročník soutěže. Na jeho téma si ale budeme muset ještě několik měsíců počkat.

Složení poroty:
Radek Malý – předseda poroty, spisovatel, překladatel a pedagog; působí jako docent na Katedře bohemistiky Univerzity Palackého v Olomouci a jako vedoucí Katedry tvůrčího psaní na Literární akademii v Praze
Věra Linhartová – spisovatelka, donedávna přednášela dějiny medicíny na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity
Libuše Nivnická – ředitelka Knihovny Jiřího Mahena v Brně
Jan Němec – spisovatel a publicista, působí jako redaktor literárního časopisu a nakladatelství Host
Vojen Drlík – zástupce Památníku písemnictví na Moravě

Spolupořadatelé soutěže:
Muzeum Brněnska (Památník písemnictví na Moravě, Rajhrad)
Masarykovo muzeum v Hodoníně (Slovanské hradiště v Mikulčicích, NKP)

VÝSLEDKY:
I. kategorie (12–15 let)
1. cena - Miroslava Vašíčková z Ujčova / Okamžik štěstí - déšť /
2. cena - Tereza Halúzková z Ivančic / Okamžik štěstí /
3. cena - Jan Albrecht z Klimkovic / Poslední třísky touhy /

II. kategorie (16-19 let)
1. cena - Magdaléna Špačková z Předklášteří / Horká čokoláda aneb o velkém štěstí pana Laštovičky /
2. cena - Kateřina Hurdálková ze Starovic / Poslední podzim /
3. cena - Jana Koutná z Olomouce / Dandyho prchavý okamžiky /

created by: Trinet a.s., design Václav Houf