24.10.2018 - 10.03.2019 | Památník písemnictví na Moravě

Vlajky vlajte! Státní symboly včera a dnes

Vážně i nevážně o podstatě, formách a symbolech české a československé státnosti. Výstava přinese podněty k zamyšlení nad mnohdy problematickým vztahem spoluobčanů k oficiálním státním symbolům své vlasti. Vedle zachycení vývoje a proměn, včetně problematiky symbolů zemských a moravských, dostane prostor také současné umění, inspirované československou státní vlajkou.

Komiksový příběh Tomáše a Elišky, ukrytý v aktuálně největší knize rajhradského kláštera, dokáže proměnit putování za státními symboly v lákavé dobrodružství zejména dětským návštěvníkům. Pobaví se ovšem i dospělí, protože podobně vynalézavě jsou v kreslených zkratkách na výstavě zachyceny zásadní historické události, spjaté s českou státností.


Nadhled a nadsázka neschází dvaašedesáti kolážím Jaro Vokuše, rozvíjejícím téma československé vlajky. Výtvarný komentář v Čechách narozeného slovenského autora reaguje na současné společenské a politické podněty „z Prahy“. Osobitě reflektuje usnesení Federálního shromáždění České a Slovenské Federativní republiky zapovídající nástupnickým státům užívat státní symboly ČSFR. Česká národní rada zmíněný zákon porušila hned v závěru roku 1992 a „červenomodrobílá“ od té doby vlaje, i když už nikoli tak hojně jako ve vzdálenějších rocích nedávno uzavřeného století.

 

 

created by: Trinet a.s., design Václav Houf