20.05.2017 - 20.05.2017 | Památník písemnictví na Moravě

Muzejní noc

Brněnská muzejní noc.

Třináctý ročník Brněnské muzejní noci proběhl v sobotu 20. května 2017. Letos se zapojily celkem čtyři pobočky Muzea Brněnska, nováčkem bylo Muzeum ve Šlapanicích. Návštěvníci, kteří se nenechali odradit chladnějším počasím, si mohli kromě stálých expozic a aktuálních výstav užít také zajímavé doprovodné programy.

PAMÁTNÍK PÍSEMNICTVÍ NA MORAVĚ

Památník písemnictví na Moravě otevřel své brány návštěvníkům muzejní noci v 18 hodin. Venkovní prostory areálu jako tradičně ozařovaly svíce seskupené v barokních světelných obrazcích. Od 19 hodin probíhaly komentované prohlídky historické benediktinské knihovny – nejstarší klášterní knihovny na Moravě, která čítá úctyhodných 65 000 svazků. Děti zaujaly především interaktivní výstavy Dobrodružství abecedy II a Říkadla a Zlatovláska přibližující verše Josefa Kainara. Řadu návštěvníků přilákala před měsícem otevřená výstava Josef Kainar 1917–1971 připravená k 100. výročí narození tohoto talentovaného autora. Mnozí pak muzejní noc příjemné zakončili u sklenky dobrého vína z Rajhradského klášterního vinařství. Památník písemnictví na Moravě během večera navštívilo celkem 678 lidí. Do Rajhradu se mohli z Brna jako každoročně dopravit bezplatnými autobusovými linkami.

 

Zahájení v 18.00

Od 19.00 do 23.00 v každou celou hodinu komentované prohlídky historické knihovny

Poslední vstup ve 23.30

Dále:

Stálé expozice a výstavy

Klášterní vinařství

Barokní světelné obrazce 

Důležité informace:

Vstupné 20 Kč – hradí se pouze při prvním vstupu a platí do všech čtyř zapojených objektů muzea (Památník Mohyla míru, Muzeum ve Šlapanicích, Podhorácké muzeum a Památník písemnictví na Moravě).

Do Předklášteří, Rajhradu a k Mohyle míru jezdí z Brna bezplatné autobusové linky – jízdní řád zde. Ve vozidlech do Předklášteří a na Mohylu míru se požaduje předložení místenky, kterou lze bezplatně vyzvednout od 17. do 19. května na informačním stánku Brněnské muzejní noci na Náměstí Svobody v Brně.

created by: Trinet a.s., design Václav Houf