12.04.2017 - 12.11.2017 | Památník písemnictví na Moravě

Josef Kainar 1917 – 1971

Známé i neznámé životní a tvůrčí osudy hudebníka, básníka, dramatika, karikaturisty, kreslíře, fotografa a autora písňových textů. Připomenutí odkazu talentovaného moravského autora, který svůj um částečně podřídil dobovým ideálům.

Za sebou řazené „pokoje“ výstavy představují jednotlivé polohy autora. Jde kupříkladu o rybaření, které patřilo ke Kainarovým největším vášním. Také o lásku k vlakům, pocházel z „ajznpoňácké“ rodiny a za války byl u železnice zaměstnán. Neodmyslitelnou složku tvoří muzikantství a hudba, sám hrál v mládí v tanečních orchestrech a nejméně jedna z jeho legendárních třinácti kytar jej neodmyslitelně provázela životem.

Dramatickou tvorbu Josef Kainar spojil po válce nejprve;Divadlem satiry bratrů Lipských, jeho zdaleka nejúspěšnější hrou se však stala v padesátých letech Zlatovláska, v níž osobitě zpracoval lidovou látku, zaznamenanou původně K. J. Erbenem. Samostatný oddíl výstavy se jmenuje Říkadla a Zlatovláska, především školákům a předškolákům nabídne interaktivní setkání s Kainarovou tvorbou pro děti.

Na své si v rajhradském Památníku ovšem přijdou nejen maturanti a milovníci poezie. Návštěvníci výstavy pro sebe možná objeví zajímavého ilustrátora, citlivého výtvarníka a uměleckého fotografa. Také jeho kreslený humor uvádí tvůrce, který nikdy nepostrádal osobitý nadhled pro chápavé zaznamenávání věcí a světa okolo sebe.

created by: Trinet a.s., design Václav Houf